Voor de oorsprong van glas moeten we terug in de tijd naar het oude Egypte. Vandaar heeft het gebruik van glas zich verspreid via Byzantium naar de Griekse cultuur en naar het Romeinse Rijk. Bij opgravingen van het oude Pompei zijn de oudste toepassingen van vlakglas als raamvulling gevonden.

Het vervaardigen van (gegoten)vlakglas kon slechts in beperkte afmetingen. Naarmate de behoefte aan grote glasoppervlakten toenam, kreeg de techniek van het vervaardigen van ramen uit in lood gevat glas meer vaste vorm. Uiteindelijk is dit uitgegroeid tot een techniek zoals die tot op de dag van vandaag nog grotendeels wordt toegepast. Er is slechts hier en daar een verfijning in de techniek opgetreden, en dan speciaal bij het decoratief brandschilderen.

Schildersbedrijf Van Gerven & Verhees beschikt over de kennis van de techniek en de materialen om reparaties uit te voeren aan glas in lood ornamenten en –ramen, inclusief brandschilderen.

Het vervaardigen van nieuwe glas in lood ornamenten en –ramen naar eigen idee van de opdrachtgever behoort ook tot de mogelijkheden, mits verantwoord en uitvoerbaar.

Een steeds vaker gebruikte toepassing is om glas in lood ramen als tussenlaag te integreren in isolatieglas.